Historiek Leedse beiaard

Aankomst klokken in 1963 onder goedkeurend toezicht van koster Jozef Heiremans
Aankomst klokken in 1963 onder goedkeurend toezicht van koster Jozef Heiremans

De allereerste beiaardklokken in Lede bestonden reeds in 1535, maar werden al in 1576, tijdens de godsdienstoorlogen, opgeëist.  Nadien was het meer dan 350 jaar wachten op de volgende...

De huidige Leedse beiaard met 24 klokken bevindt zich in de toren van de Sint-Martinuskerk, naast de 3 grote luidklokken. Over deze luidklokken vind je hier meer info.

De beiaard, van oorsprong een reisbeiaard, werd in 1963 aangekocht van de firma Petit & Fritsen. Deze had de klokken zelf overgenomen van het bedrijf van Marcel Michiels jr. (Doornik) die kort daarvoor was overleden. De beiaard zou eerder gediend hebben op de Heizelvlakte tijdens Expo 58.  

Marcel Michiels jr. goot 8 klokken in 1952, 14 in 1953 en de laatste 2 in 1955. Deze zijn gemaakt van brons. Bij klokken spreekt men ook van klokspijs, waar de legering bestaat uit 22% tin en 78% koper.

Dankzij de steun van E.H. Pastoor G. Govaert, koster-organist Jozef Heiremans en de geldelijke inbreng van de Zusters Maricolen was de aankoop van deze mooie kleine beiaard in 1963 een feit.
Eind 2016 werd de beiaard geautomatiseerd. Manuele bespeling is op dat moment al een tijdje niet meer mogelijk wegens roestvorming en slijtage. 
Meer info over de geschiedenis van de Leedse beiaard vind je in de brochure "Lede...zijn klokken en beiaard" die ter gelegenheid van de inhuldiging van de geautomatiseerde beiaard op 8/01/2017 werd uitgegeven.
Tijdens de zomer van 2021 werd een volledige restauratie uitgevoerd zodat men de beiaard terug ook manueel kon bespelen.